Uitgever BDUmedia van Nieuwsblad De Kaap/Stichtse Courant plaatst sinds eind maart artikelen op de website van beide kranten achter een betaalmuur. Daarmee verdwijnen ook nieuwsberichten en achtergrondartikelen van de Heuvelrugse dorpsjournalist achter een slotje. Wie meer wil lezen dan de lead van het artikel, wordt gevraagd om abonnee te worden.                                                       

Eenmalig een week lang onbeperkt digitale artikelen lezen kan ook. De introductie van de betaalmuur komt niet uit de lucht vallen. Vorige maand liet BDUmedia al weten, zwaar getroffen te worden door de coronacrisis. De regionale nieuwsbladen van de Barneveldse krantenuitgever zagen de afgelopen weken de helft van hun advertentie-inkomsten wegvallen. 

Zijden draadje
De toekomst van Nieuwsblad De Kaap en Stichtse Courant is daardoor aan een zijden draadje komen te hangen. De coronacrisis maakt eens te meer duidelijk, dat aan journalistiek een prijskaartje hangt. Nieuws en nieuwsduiding kunnen niet langer onbeperkt gratis worden aangeboden. 

Liquiditeit 
Volgens algemeen directeur Heiko Imelman kampt BDUmedia door de weggevallen omzet met een fors liquiditeitsprobleem. ,,Na een aantal zware jaren hadden we in 2020 de stijgende lijn weer te pakken, maar er zit nog te weinig vlees op de botten om de klappen van deze crisis te kunnen opvangen”, aldus Imelman.

Gevolgen
Welke gevolgen de coronacrisis voor freelancers zoals de dorpsjournalist krijgt, zal de komende weken blijken. De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) heeft inmiddels een meldpunt geopend, waar freelancers hun geannuleerde opdrachten kunnen opgeven. Volgens de NVJ stond de landelijke teller van gederfde inkomsten per 1 april al boven de anderhalf miljoen euro.