Nieuwsarchief

31 juli 2019
De handhaving van het landelijke boerkaverbod stelt de gemeente Utrechtse Heuvelrug voor een dilemma. Het is vanaf donderdag verboden om met een boerka of nikab overheidsgebouwen te betreden. Maar een combinatie van functies in het Doornse cultuurhuis maakt de praktische uitvoering van de wet lastig.
31 juli 2019
De wachttijd voor een sociale huurwoning is nog nooit zo lang geweest. Doorstromers staan gemiddeld bijna dertien jaar op de wachtlijst, voordat ze in Utrechtse Heuvelrug aan bod komen. Starters op de woningmarkt moeten bijna acht jaar geduld hebben.
30 juli 2019
Het klompenpad door de buitengebieden van Leersum en Amerongen blijft ook de komende jaren open voor wandelaars. De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft overeenstemming bereikt met de terreineigenaren op het Cotlandenpad over de verlenging van het contract.
29 juli 2019
De aanbesteding voor de verkeersontsluiting van het nieuwe bedrijventerrein Haarbos in Maarsbergen is gewonnen door Henzen Wegenbouw uit Veenendaal. De Rottegatsteeg, de Griftdijk en de kruising met de N226 worden veiliger gemaakt. Dat kost Utrechtse Heuvelrug 1,2 miljoen euro.
26 juli 2019
Achter de bestaande boerderij aan het Reepad, vlak naast de Driebergse nieuwbouwwijk Groene Tuinen, komen twee nieuwe woningen. Het plan dat de grondeigenaar bij de gemeente heeft ingediend, voorziet verder in de aanleg van zo’n vijfduizend vierkante meter nieuwe natuur.
24 juli 2019
Zorgorganisatie Warande wil af van het Driebergse woonoord Kraaybeek. Volgens bestuurder Harry Finkenflügel voldoen de oude appartementen niet meer aan de eisen van deze tijd. Warande heeft geen geld om de 79 sociale huurappartementen te renoveren.
24 juli 2019
Dorpshuis De Twee Marken in Maarn is gered. De deal tussen het stichtingsbestuur en het Heuvelrugcollege is deze week rondgekomen. Het dreigende faillissement is nu afgewend en de deuren van De Twee Marken hoeven na de zomer niet op slot.
24 juli 2019
Oranje stippen op bomen in het park van Huis Doorn zorgen voor onrust bij wandelaars. De gemeente krijgt verontruste reacties van inwoners, die bang zijn dat er grootschalig gekapt gaat worden. Maar volgens wethouder Rob Jorg (VVD) is nog geen vergunning aangevraagd.
23 juli 2019
Een meerderheid van de Heuvelrugpolitiek wil inwoners met een bijstandsuitkering verplichten om een passende tegenprestatie te leveren. Alleen verleiden is niet genoeg, vindt raadslid Tim Rooijakkers (VVD). Hij zegt dat zijn motie niet is bedoeld ‘als een stok om mee te slaan’.
22 juli 2019
De uitbreidingsplannen voor het Henschotermeer zijn onuitvoerbaar, in strijd met het bestemmingsplan en hebben geen draagvlak in de omgeving. Dat zeggen omwonenden en recreatieondernemers in een boze brief aan de gemeenteraden van Utrechtse Heuvelrug en Woudenberg.
18 juli 2019
De intercity-status van NS Station Driebergen-Zeist heeft geen prioriteit, zo blijkt uit een gezamenlijke overheidsstudie naar de regionale ontwikkeling van het openbaar vervoer. Als in de toekomst zes keer per uur een sprinter vertrekt, wordt de reiziger al voldoende bediend.
17 juli 2019
Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken krijgt binnenkort een brief op de mat van het Heuvelrugcollege. Volgens VVD-wethouder Jorg is medewerking van de minister nodig, om de overname van 229 slecht onderhouden Vestia-woningen in Leersum door lokale woningcorporaties mogelijk te maken.
16 juli 2019
De kritiek van twee natuurorganisaties op de bomenkap bij De Basis in Doorn is onterecht, vindt Heuvelrugwethouder Rob Jorg (VVD). Volgens hem komt er een veelvoud aan bomen terug, elders op het terrein tussen de Oude Arnhemse Bovenweg en de Woestduinlaan.
11 juli 2019
De bouw van een langhuisboerderij met woningen op de plek van de voormalige hofstede ’t Uilengat zorgt voor tweespalt. Landgoed Anderstein in Maarsbergen geeft het Heuvelrugcollege en de gemeenteraad er van langs. Wethouder Jorg (VVD) kaatst de bal terug.
9 juli 2019
Een Apeldoorns bouwbedrijf stort 75 duizend euro terug op de bankrekening van de gemeente. In ruil stelt Utrechtse Heuvelrug geen hoger beroep in tegen de toegewezen schadeclaim van 3,7 ton. De kwestie hield verband met een conflict rond de Leersumse bouwlocatie De Kolk.
9 juli 2019
De gemeente ligt overhoop met Oranjestein. De eigenaar van de zorginstelling aan de Doornse Oranjelaan wil een nieuw appartementencomplex voor welgestelde senioren op zijn terrein bouwen. Wethouder Rob Jorg (VVD) eist ook woningen in het middensegment, maar Oranjestein weigert.
9 juli 2019
De gemeente Utrechtse Heuvelrug wil de Heidetuin in Driebergen van de hand doen. Het 60 jaar oude natuurterrein kampt met achterstallig onderhoud. Een opknapbeurt zou 200 duizend euro kosten en dat geld wil wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) er niet voor uittrekken.
8 juli 2019
De Natuur en Milieufederatie Utrecht en Utrechts Landschap protesteren tegen bouwplannen van De Basis in Doorn. De dienstverlener voor veteranen wil appartementen en zorgpaviljoens bouwen. Maar volgens de twee natuurorganisaties dreigt daardoor een stuk oud bos te sneuvelen.
5 juli 2019
Waar moeten de ambtenaren werken, als paviljoen De Hoeve van het Doornse gemeentekantoor wordt verhuurd aan een externe gebruiker? Over die vraag wordt in de Heuvelrugpolitiek volop meegedacht. Maak een verdieping in het atrium van het Doornse cultuurhuis, zegt de SGP.
4 juli 2019
Als de oecumenische basisschool De Ladder niet meedoet met de realisatie van een multifunctionele accommodatie (mfa) aan het Trompplein in Maarn, dan heeft dat volgens wethouder Chantal Broekhuis (CDA) nauwelijks consequenties voor de financiële haalbaarheid van dat project.
4 juli 2019
Er komt minder geld voor kinderen met een onderwijsachterstand. Wethouder Chantal Broekhuis (CDA) krijgt opnieuw te maken met een rijksbezuiniging, die ze lokaal moet uitvoeren. Als ouders niet meewerken aan voorschoolse educatie, vallen hun kinderen voortaan buiten de boot.
4 juli 2019
Het bestuur van de Regionale Dienst Werk en Inkomen (RDWI) in Zeist overweegt om mensen in de bijstand voortaan te verplichten een tegenprestatie te leveren. Maar Heuvelrugwethouder Hans Waaldijk (Open) houdt vast aan het huidige beleid. Hij wil Heuvelruggers met een bijstandsuitkering verleiden, maar niet dwingen om iets terug te doen.
3 juli 2019
Utrechtse Heuvelrug gaat actief optreden tegen laadpaalklevers. Burgemeester Frits Naafs zegt dat niet-elektrische auto’s die een laadpaal bezet houden, weggesleept zullen worden. VVD-raadslid Florien Scager stelde eerder vragen over een laadpaalklever in haar woonplaats Maarn.
3 juli 2019
De besluitvorming over de verhuur van het gemeentekantoor in Doorn is uitgesteld. Volgens wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) is er meer tijd nodig om de financiële consequenties op een rijtje te zetten. Ook moet er een oplossing komen voor het parkeerprobleem rond het complex.
2 juli 2019
Het plan voor zes dure woningen op een bedrijfsterrein aan de Sterkenburgerlaan 63-65 in Doorn kan op weinig enthousiasme rekenen bij de Heuvelrugpolitiek. Een meerderheid van de gemeenteraad vindt dat het huidige plan van tafel moet. Wethouder Rob Jorg (VVD) krijgt huiswerk.
27 juni 2019
Het aantal meldingen waarvoor Heuvelrugse handhavers in actie komen, stijgt explosief. Vorig jaar handelden de boa’s bijna 2100 meldingen van overlast, fout parkeren en andere overtredingen af. Volgens burgemeester Naafs weten inwoners de handhavers steeds beter te vinden.
27 juni 2019
Grote gemeenten willen de positie van inwoners zonder nationaliteit verbeteren. In Utrechtse Heuvelrug telt deze groep 34 mensen, maar de gemeente kijkt de kat nog even uit de boom. Burgemeester Frits Naafs zegt dat hij ontwikkelingen elders nauwlettend in het oog houdt.
26 juni 2019
Sinds de Hoofdstraat in Driebergen onder handen is genomen, rijdt er minder verkeer en is de gemiddelde snelheid afgenomen. De gemeente is tevreden, maar ondernemers en bewoners rond het Kerkplein zien nog steeds hardrijders door hun 30-kilometerzone komen.
26 juni 2019
Een deel van het gemeentekantoor in Doorn wordt verhuurd. Er is overeenstemming bereikt met een gebruiker, die er een kantoor in gaat vestigen. De huur is marktconform, maar de vierkante meterprijs dekt de historische bouwkosten niet, geeft wethouder Boonzaaijer (SGP) toe.
25 juni 2019
De verplaatsing of het definitieve vertrek van twee benzinestations langs de Woudenbergseweg in Maarsbergen lijkt verder weg dan ooit. De gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft geen geld en wil ook niet meebetalen aan een onderzoek, dat samen met de provincie uitgevoerd zou worden.
21 juni 2019
Het Heuvelrugcollege wil 80 duizend euro storten in een nieuw duurzaamheidsfonds, maar een meerderheid van de gemeenteraad voelt daar niets voor. Dat leidde tot een politieke aanvaring. ,,Hier zakt onze broek van af. Ik heb er geen woorden voor”, aldus D66-raadslid Wim Hak.
20 juni 2019
Oecumenische basisschool De Ladder in Maarn heeft ernstige kritiek op het plan voor een multifunctionele accommodatie op de plek van dorpshuis De Twee Marken. In een brief aan de Heuvelrugpolitiek maakt het schoolbestuur korte metten met de huidige opzet.
20 juni 2019
Het initiatief van Utrechtse Heuvelrug om aspirant brandweerlieden een urgentie voor een sociale huurwoning te geven, oogst lof. Minister Ferdinand Grapperhaus (CDA) vindt dat gemeenten bij het werven van vrijwilligers daar een voorbeeld aan kunnen nemen.
19 juni 2019
De verdeling van rijksgeld over de gemeenten levert Utrechtse Heuvelrug een voordeel van twee miljoen euro op. Wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) gaat dat verrekenen met het eerder aangekondigde extra tekort van drie miljoen. Aangekondigde bezuinigingen blijven overeind staan.
18 juni 2019
Voormalig Heuvelrugwethouder Bert Homan (VVD) is in de race voor het college van zijn huidige woonplaats Assen. Maar volgens een bericht van RTV Drenthe zien de andere collegeleden Homan niet zo zitten. Bij hen zou hij ,,niet altijd even lekker liggen”.
18 juni 2019
De politiek laat een duidelijk ‘nee’ horen tegen het Maarnse dorpshuisplan van wethouder Chantal Broekhuis (CDA). De gemeenteraad komt met een waslijst aan wijzigingen op haar raadsvoorstel. Bovendien eisen de partijen, dat inwoners en belanghebbenden een grotere stem krijgen. 
17 juni 2019
De kosten van dyslexiezorg in Utrechtse Heuvelrug zijn tussen 2017 en 2018 met ruim 60 procent toegenomen. Het aantal behandelde kinderen steeg van 68 naar 114. Dat blijkt uit het antwoord van wethouder Chantal Broekhuis (CDA) op vragen van VVD-raadslid Tim Rooijakkers.
14 juni 2019
De schoolbesturen van regiokoepel WereldKidz en De Ontdekkingsreis uit Driebergen gaan fuseren. De bestuurlijke samensmelting moet de continuïteit van De Ontdekkingsreis garanderen. Het college van Utrechtse Heuvelrug brengt een positief advies uit.
14 juni 2019
Heuvelrugwethouder Rob Jorg (VVD) gaat op zoek naar geschikte plekken om nieuwe woningen te bouwen. Hij hoopt dat inwoners, organisaties en eigenaren de gemeente te hulp schieten. Het gaat om locaties binnen de bebouwde kom waar tenminste vier huizen op passen.
12 juni 2019
Heuvelrugwethouder Hans Waaldijk heeft met regiogemeenten een akkoord bereikt over huisvesting van mensen met psychische problemen. Die kunnen steeds vaker niet meer in instellingen terecht. Mensen die een gevaar zijn voor de samenleving komen niet op straat, benadrukt Waaldijk.
12 juni 2019
De verouderde duplexwoningen aan de Catharijnestraat in Driebergen worden in 2020 gesloopt. Woningcorporatie Heuvelrug Wonen wil op dezelfde plek 22 eigentijdse sociale appartementen terugbouwen. Het college van B en W heeft deze week een positief principebesluit genomen.
6 juni 2019
Nog voordat de aangekondigde bezuinigingsoperatie van 5,6 miljoen euro goed en wel is ingezet, kampt Heuvelrugwethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) met een extra tekort van zo’n drie miljoen euro. De recente consultatie van inwoners over de bezuinigingen is nu al achterhaald.
4 juni 2019
Gebruikers van dorpshuis De Twee Marken in Maarn vragen de Heuvelrugpolitiek om niet in te stemmen met het huidige nieuwbouwplan van wethouder Chantal Broekhuis (CDA). De kans is klein, dat de gemeenteraad haar voorstel ongewijzigd zal goedkeuren.
3 juni 2019
De sociale dorpsteams van Utrechtse Heuvelrug hebben 20 procent meer personeel nodig. Volgens berekeningen van wethouder Hans Waaldijk (Open) zou dat de gemeente 5,5 ton per jaar extra kosten. Waar dat geld vandaan moet komen, is nog niet duidelijk.
29 mei 2019
Heuvelrugburgemeester Frits Naafs sluit zich aan bij een oproep om het afsteken van vuurpijlen en knalvuurwerk landelijk te verbieden. ,,Het overlaten aan de gemeenten is een halfzachte oplossing, dat gaat echt niet werken”, aldus de burgemeester.
29 mei 2019
Het Maarnse raadslid Florien Scager (VVD) wil streng optreden tegen laadpaal-klevers en foutparkeerders. Ze wil dat foutief geparkeerde auto’s bij elektrische laadpalen door de gemeente Utrechtse Heuvelrug worden weggesleept.
23 mei 2019
Wie een sociale huurwoning accepteert, hoeft in de toekomst niet meer achteraan de rij aan te schuiven voor een volgende woning. Met de maatregel, die in regionaal verband wordt genomen, hoopt VVD-wethouder Rob Jorg de doorstroming op de sociale woningmarkt te bevorderen.
22 mei 2019
De blijverslening blijkt een blijvertje. Het gemeentelijke steuntje in de rug dat ouderen moet helpen met het aanpassen van hun woning, wordt toch niet afgeschaft. Een voorstel van de twee grootste raadsfracties VVD en Open sneuvelde vorige week in de gemeenteraad.
22 mei 2019
Een nieuwe, oostelijke oprit naar de A12 in Maarn heeft gevolgen voor het kruispunt in Doorn. ,,Dat kan het extra verkeer niet aan”, zegt wethouder Boonzaaijer (SGP) in een reactie op een provinciale studie. In theorie kunnen een rondweg of een tunnel dat probleem oplossen.
22 mei 2019
Het plan voor een nieuw dorpshuis met woningen en scholen in Maarn, gaat de gemeente een schuldreductie van vele miljoenen opleveren. Dat schrijft D66-raadslid Erik van Buiten op Twitter. In een mondelinge reactie ontkent wethouder Chantal Broekhuis (CDA) dat opzetje.
22 mei 2019
Staatssecretaris Barbara Visser (VVD) kan nog geen duidelijkheid geven over de verhuizing van de Doornse mariniers naar Vlissingen. Met die boodschap zijn wethouders Rob Jorg (VVD) en Gerrit Boonzaaijer (SGP) afgelopen vrijdag teruggekomen uit Den Haag.
21 mei 2019
Maarnaars, belangenorganisaties en sportclubs verzetten zich massaal tegen het huidige plan voor een multifunctionele accommodatie op het terrein van De Twee Marken. Pijnpunten zijn de verkleining van de sporthal, de onzekere toekomst van de bibliotheek en het gebrek aan groen.
16 mei 2019
Inwoners willen dat de gemeente vooral op de eigen organisatie bezuinigt. Maar uit een rapportage aan de politiek blijkt, dat Utrechtse Heuvelrug al minder ambtenaren heeft dan vergelijkbare gemeenten. Verder bezuinigen kan alleen als ook het takenpakket wordt teruggebracht.
15 mei 2019
De veiligheidsregio heeft extra geld nodig, onder andere voor de inzet van brandweerlieden bij reanimaties. Het Heuvelrugcollege is akkoord gegaan met een extra uitgave van 57 duizend euro. Maar volgens burgemeester Frits Naafs had de VRU dat best uit eigen zak kunnen betalen.
15 mei 2019
De drie Haarwegen in Utrechtse Heuvelrug krijgen geen aangepaste nummering. Een omzetting nabij de Heulweg zou 65 duizend euro kosten en dat vinden burgemeester en wethouders te duur.
14 mei 2019
De Heuvelrugpolitiek houdt zich nog even op de vlakte over de komende bezuinigingsoperatie. Maar de meeste raadsleden beseffen dat ze binnenkort kleur moeten bekennen. Burgemeester Naafs geeft een schot voor de boeg en voorspelt dat de bezuinigingen erg veel pijn zullen doen.
9 mei 2019
De online dialoog over de voorgestelde bezuinigingen, levert een genuanceerder beeld op dan de enquête. Maar ook hier blijkt de gemeente zelf de favoriete bezuinigingspost te zijn en is sluiting van bibliotheken taboe. De meningen over een verhoging van de Ozb zijn verdeeld.
9 mei 2019
Inwoners van Utrechtse Heuvelrug willen niet bezuinigen op bibliotheken, consultatiebureaus, speelplaatsen en dorpsactiviteiten. Dat blijkt uit de enquête die het college heeft uitgeschreven. ‘Laat de gemeente maar op de eigen organisatie bezuinigen’, is de boodschap.
8 mei 2019
Op de fiets naar één van de Heuvelrugse weekmarkten? Dat kan een duur ritje worden. Wie niet op tijd afstapt, kan daar vanaf volgende week een boete voor krijgen. Tot dusver deelden handhavers alleen waarschuwingen uit, maar nu is het de gemeente ernst.
8 mei 2019
De kerkhoven van Utrechtse Heuvelrug worden niet samengevoegd. Volgens wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) ligt dat te emotioneel bij inwoners. De maatregel was onder de prozaïsche titel ,,sterfhuis begraafplaatsen” opgenomen in de longlist voor de huidige ombuigingsoperatie.
8 mei 2019
De Rijsenburgselaan in Driebergen krijgt in juni een onderhoudsbeurt. Inwoners klagen al langere tijd over de slechte staat van de verbindingsweg tussen het Kerkplein en de Langbroekerdijk. Maar verkeerswethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) wil van de weg geen karrenspoor maken.
8 mei 2019
Utrechtse Heuvelrug steunt de noodkreet van de Vereniging Nederlandse Gemeenten over de financiering van zorgtaken. In een open brief dreigt de VNG zelfs met afstoten van jeugdzorg- en ggz-taken, maar dat vinden wethouders Broekhuis (CDA) en Boonzaaijer (SGP) een brug te ver.
7 mei 2019
Vorig jaar zijn bij de gemeente Utrechtse Heuvelrug dertien datalekken ontdekt. Zes gevallen werden gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Dat schrijft het digitale platform i-bestuur. De gemeente bevestigt de onzorgvuldige omgang met persoonsgegevens.
7 mei 2019
Berichten dat het Ministerie van Defensie de marinierskazerne in Doorn niet wil verkopen, worden ontkracht door wethouder Rob Jorg. Volgens enkele regionale dagbladen zou staatssecretaris Barbara Visser hebben laten weten, voorlopig geen plannen voor de verkoop te hebben.
7 mei 2019
Een grote meerderheid van de gemeenteraad vindt dat de marinierskazerne in Doorn beschikbaar moet komen voor woningbouw. Met dat steuntje in de rug gaat wethouder Rob Jorg (VVD) naar Den Haag om bij de minister en staatssecretaris te pleiten voor het vertrek van de mariniers.
6 mei 2019
Moet Utrechtse Heuvelrug het gebruik van lachgas in de openbare ruimte verbieden? Raadslid Dick Karssen (ChristenUnie) maakt zich zorgen over de toegenomen populariteit van lachgas, vooral onder jongeren. En volgens de Partij voor de Dieren is lachgas klimaatonvriendelijk.
3 mei 2019
De kans op sluiting van de bibliotheken in Amerongen en Maarn wordt kleiner. Massale protesten van inwoners lijken vrucht af te werpen. Uit een uitspraak van wethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) in De Volkskrant blijkt, dat het college overweegt om van de sluiting af te zien.
1 mei 2019
In de nasleep van het grote datalek stelde GroenLinks in de stad Utrecht de samenwerking met jeugdzorgorganisatie Samen Veilig (SAVE) ter discussie. Maar Heuvelrugwethouder Chantal Broekhuis (CDA) vindt het te vroeg om een conclusie te trekken.
1 mei 2019
De komst van een multifunctionele accommodatie op het terrein van De Twee Marken in Maarn is een stapje dichterbij gekomen. Maar zonder de inkomsten uit woningbouw is de realisatie van een nieuw dorpshuis niet haalbaar, zegt wethouder Chantal Broekhuis (CDA).
30 april 2019
Het voorstel van wethouder Boonzaaijer (SGP) om de aanleg van een veilige fietsroute tussen Amerongen en Wijk bij Duurstede te schrappen, doet in beide gemeenten stof opwaaien. De Wijkse Protestant-Christelijke Groepering (PCG) beschuldigt Boonzaaijer van kortetermijnpolitiek.
24 april 2019
Met omstreden bezuinigingsvoorstellen, zoals het sluiten van twee bibliotheken, draagt het Heuvelrugcollege het welzijnsbeleid ten grave. Die harde beschuldiging wordt geuit door het Seniorenplatform in een brief aan zorgwethouder Hans Waaldijk (Open).
19 april 2019
Heuvelrugwethouder Hans Waaldijk (Open) heeft voor BVHlokaal in kaart gebracht, wat de gevolgen zouden zijn van een bezuiniging van 1 miljoen op de sociale dorpsteams: 17 man op straat, lange wachtlijsten en geen tijd om goed met inwoners in gesprek te gaan over zorgaanvragen.
19 april 2019
Basisschool De Ontdekkingsreis aan het Jagerspad moet ruimte maken voor een aantal klassen van basisschool De Zonheuvel. Dat heeft de rechtbank donderdag bepaald. De uitspraak van de voorzieningenrechter zet het licht op groen voor de onmiddellijke verhuizing van De Zonheuvel.
16 april 2019
VVD en Open willen van de Heuvelrugse blijverslening af. Die tweede hypotheek voor senioren is geen succesnummer. Mocht er alsnog animo voor komen, dan zet dat een rem op de doorstroming op de woningmarkt.
15 april 2019
Fietsers dreigen het slachtoffer te worden van de bezuinigingsplannen van de gemeente Utrechtse Heuvelrug. De bezuiniging die het meeste geld oplevert, is het schrappen van een nieuw, vrijliggend fietspad over de dijk tussen Amerongen en Wijk bij Duurstede.
12 april 2019
Het grote datalek bij de jeugdzorgorganisatie Samen Veilig is volgens wethouder Chantal Broekhuis (CDA) volstrekt onacceptabel. Klokkenluiders konden de dossiers van duizenden kwetsbare kinderen inzien. Het is onduidelijk of ook inwoners van de Heuvelrugdorpen zijn getroffen.
12 april 2019
Er heerst een politieke radiostilte over het omstreden bezuinigingsplan van het Heuvelrugcollege. Wie zich donderdag had verheugd op een stevig gemeenteraadsdebat over de voorgestelde maatregelen, kwam bedrogen uit. De meeste partijen laten zich nog niet in de kaarten kijken.
11 april 2019
Bijna zes jaar na de ingebruikname zijn de twijfels over het kostbare Heuvelrugse gemeentekantoor nog niet verdwenen. Nu onder inwoners de kritiek op de nieuwe bezuinigingen aanzwelt, rijst ook de vraag of de huisvesting van de gemeentelijke organisatie niet goedkoper kan.
10 april 2019
De aanbesteding van nieuwe straatverlichting in Utrechtse Heuvelrug is mislukt. Er is een nieuw besluit van de gemeenteraad nodig. Daarbij komt wellicht ook het mobiele 5G-netwerk weer ter sprake. Eerder bood de actiegroep ‘Stralen doen we liever zelf’ een petitie tegen 5G aan.
9 april 2019
De voorgestelde sluiting van de bibliotheken in Amerongen en Maarn doet veel stof opwaaien. Als een maatschappelijke organisatie zijn ruimte beschikbaar wil stellen, zou er nog een bibliotheekfunctie behouden kunnen blijven, zegt wethouder Hans Waaldijk (Open).
9 april 2019
De livestream van de gemeenteraad van Utrechtse Heuvelrug is weer in de lucht. Volgens griffier Walter Hooghiemstra is er een defecte pc vervangen. Op 11 april kunnen inwoners meeluisteren met de vergadering over het omvangrijke bezuinigingspakket van het college.
8 april 2019
Utrechtse Heuvelrug gaat bezuinigen. Het college stelt voor de bibliotheken in Amerongen en Maarn te sluiten, net als de consultatiebureau’s in Amerongen en Driebergen. De hondenbelasting gaat omhoog en de ambtswoning van burgemeester Naafs wordt verkocht.
8 april 2019
Een poging van D66 en BVH om het schrappen van de gemeentebode bij huwelijken terug te draaien, is gestrand in de Heuvelrugse gemeenteraad. Volgens VVD-raadslid Judith van Roij is er bij de trouwambtenaren sprake van tweespalt over de maatregel.
5 april 2019
Tijdens de recente alcoholcontrole bij een jongerenfeest van de Doornse Hockey Club maakte de gemeente gebruik van een zogenaamde lokboa. In de gemeenteraad voelden raadsleden van VVD, D66 en CDA burgemeester Naafs aan de tand over de affaire.
5 april 2019
Utrechtse Heuvelrug wil van de Doornse marinierskazerne af. Het college neemt stelling en wil een gesprek met defensieminister Ank Bijleveld (CDA). Een tussenoplossing is niet bespreekbaar, het hele terrein moet beschikbaar komen voor woningbouw, vindt wethouder Rob Jorg (VVD).
5 april 2019
Een ultieme poging van de VVD en D66 om nog dit jaar te beginnen met de renovatie van de Amersfoortseweg in Doorn, heeft schipbreuk geleden in de gemeenteraad. Ondernemers zijn blij met het uitstel van de werkzaamheden, maar omwonenden likken hun wonden.
3 april 2019
De controverse rond de renovatie basisschool De Zonheuvel in Driebergen lijkt opgelost. In december weigerde de gemeenteraad nog om opnieuw meer geld beschikbaar te stellen. Een lening van 3,5 ton en een garantstelling door de gemeente brengt uitkomst.
3 april 2019
Het fietspad van Driebergen naar Austerlitz krijgt geen lichtgevende belijning. Volgens verkeerswethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) was een proef geen succes. In plaats daarvan wordt het beton bij de reconstructie ingestrooid met reflecterende glasparels.
28 maart 2019
Omwonenden van de Amersfoortseweg in Doorn zijn teleurgesteld in de Heuvelrugpolitiek. Alles wijst erop dat de gemeenteraad de reconstructie van de weg opnieuw uitstelt. ,,Politici gooien hun betrouwbaarheid en geloofwaardigheid overboord”, zegt bewoner Ernst Wolf.
27 maart 2019
Zorgvilla Dennehof in Driebergen gaat dicht. Volgens medeoprichter Mylène van der Kwast voldoet de kleinschalige woonvoorziening niet meer aan de eisen van de tijd. Voor de laatste bewoners is een andere plek gevonden, het personeel krijgt elders een baan aangeboden.
27 maart 2019
Opnieuw krijgt een leegstaand kantoorpand aan de Hoofdstraat in Driebergen een woonbestemming. In het pand van het voormalige Centraal opleidingsinstituut levensmiddelen (COL) komen nog dit jaar 32 aardgasvrije appartementen, waarvan waarschijnlijk 20 in de sociale sector.
22 maart 2019
De website Mijn BuurtWelzijn gaat definitief uit de lucht. Dat heeft de stichting achter het digitale buurtplatform bekendgemaakt. Beloofd wordt dat alle persoonlijke gegevens van gebruikers worden vernietigd. De gemeente trok eerder al de stekker uit de Heuvelrugse deelname.
21 maart 2019
De overgang naar aardgasvrije woonwijken zal in Utrechtse Heuvelrug langzamer verlopen dan gewenst, verwacht burgemeester Frits Naafs. De aflossing van de gemeenteschuld en de bezuinigingen vanwege het financiële tekort gaan ten koste van het lokale klimaatbeleid.
20 maart 2019
Een aantal huizen in Driebergen krijgt in de toekomst mogelijk verwarming uit rioolwater. De gemeente, het waterschap en de woningcorporatie onderzoeken de mogelijkheid van thermische warmtewinning in de waterzuiveringsinstallatie aan de Rijsenburgselaan.
19 maart 2019
De officiële live-uitzendingen van de Heuvelrugse gemeenteraad liggen helemaal stil. Inwoners die vanuit hun huiskamer de raads- en commissievergaderingen willen beluisteren, krijgen via de website van de gemeente een foutmelding te zien. Een oude computer vertoont mankementen.
18 maart 2019
Het Heuvelrugcollege stelt geen onderzoek in naar de gang van zaken rond het voormalige, gemeentelijke composteerterrein bij landgoed De Woerd. Beschuldigingen van misleiding en een gebrek aan integriteit bij de bodemsanering worden resoluut van de hand gewezen.
15 maart 2019
De aanpak van de Amersfoortseweg in Doorn wordt uitgesteld tot begin 2020. Volgens verkeerswethouder Gerrit Boonzaaijer (SGP) was zijn eerdere planning te ambitieus en niet realistisch. VVD en D66 hoorden de boodschap van Boonzaaijer knarsetandend aan.
14 maart 2019
Er lijkt weinig schot te zitten in het plan voor een speel- en chillbos in het Doornse Gat. Als dat over twee jaar nog niet is gerealiseerd, staat het eigenaar Staatsbosbeheer vrij een andere oplossing te kiezen of het recreatieterrein terug te geven aan de natuur.
13 maart 2019
De Doornse hockeyclub kan een flinke boete van de gemeente tegemoet zien. Tijdens een jongerenfeest werd alcohol geschonken aan een bezoeker die nog geen 18 jaar was. Volgens burgemeester Frits Naafs moet de penningmeester van DHC binnenkort een bedrag van 1325 euro aftikken.
13 maart 2019
Als het aan coalitiepartij CDA ligt, komt de bouw van woningen in het stationsgebied van Driebergen op de politieke agenda. Met hoogbouw voor jonge professionals en jonge pensionados moet Utrechtse Heuvelrug het woningtekort te lijf gaan.